Thursday, January 10, 2013

Agni -prebavni ogenj


Dandanes zelo redko uzremo ogenj. Grejejo nas radiatorji, največji plamen, ki ga vsak dan uzremo pa je plamenček na plinskem štedilniku ali vžigalniku. Ogenj smo skoraj popolnoma izrinili iz svojih življenj, čeprav nas prav ogenj večno znova očara. Le zamislimo si prijetno vzdušje ob kaminu ali radost, ki jo izžarevajo ljudje, ki plešejo okrog ognja.

Tudi v nas gorijo različni ognji., ogenj inteligence, ogenj jeze, ogenj pogleda, ogenj strasti … In poseben, najpogosteje pozabljen, ogenj, s pridihom banalnosti – prebavni ogenj. Njegovo ajurvedsko ime je kakor ogenj sam, ostro in jasno – agni. V prevodu se izgubi njegov pomen, ker se agni ne nanaša le na prebavni pomen, agni je namreč termični princip, ki deluje v vsakem tkivu, v sleherni celici.

Kakor doše tako tudi ognja – agnija ne moremo videti, pa vendar lahko občutimo, ali gori ali ne. Če se po uživanju obroka, primernega našemu telesnemu tipu, počutimo lahkotno in srečno, če lahko hodimo, tečemo, plešemo, se ljubimo, pomeni, da je naš agni uravnotežen.

Premočan agni bo povzročil izgubo telesnih struktur. Veliko pogosteje pa je agni šibak ali nereden. Takrat po obroku občutimo obremenjenost in spahovanje. Če takšno občutje traja dalj časa, se zmanjša odpornost, spremlja nas občutek večne utrujenosti, telo občutimo kot breme, nelagodno, pogoste so tudi prebavne motnje, pomanjkanje apetita …

Nekatere osebe imajo že zaradi telesne konstitucije slabši agni, pogosto pa je upadanja agnija povezano z našimi navadami. Agni želi, da se prehranjujemo redno (2–3-krat dnevno), da je hrana topla in sveže pripravljena, da je v skladu z našo konstitucijo in trenutnim stanjem, da ne pozabljamo na začimbe …

Optimalen agni je pomemben temelj zdravja in sreče in zato je potrebno vsak dan preveriti, ali gori vaš ogenj ali ne.

Dr. Željka Lovrić