Saturday, February 2, 2013

Vastu primer: jedilnica


Ta jedilnica se nahaja v središčnem delu pritličja samostoječe hiše. Razteza se proti jugovzhodu, kar je kar dober položaj za prostor, kot je jedilnica. Kar dve okni dajeta veliko svetlobe, ki v kombinaciji z modernim lesenim pohištvom ustvarja izjemno toplo ozračje doma.

Vastu prilagoditev je vidna v dveh pomembnih podrobnostih: vnos oblike kroga in izbire barv.


Bodite pozorni na okrogle preproge (ne le v jedilnici, temveč  tudi v kuhinji, ki se vidi v ozadju), katere središče je svobodno.  Na ta način je ohranjeno načelo brahmastana. Okrogle preproge niso pogoste za Vastu, vendar smo jih v tem primeru izbrali iz dveh razlogov. Prvi je ustvarjanje ravnovesja v načelu vode zaradi porušitve Ise v kuhinji, ki se ji ni dalo izogniti. Instalacije za štedilnik se namreč nahajajo v smeri severovzhoda, kar ni dobro.  Drugi razlog je ublažitev posledic nepravilne oblike prostora z mnogo koti, kar okrogle preproge zelo učinkovito ustvarijo.  Navsezadnje  krog poudarja družabnost, pa bo ta prostor pri gostih zelo priljubljen.


Barve so zelo živahne. Prevladuje močna rdeča barva dveh sten (čigar učinek je uravnotežen z lahko sivo barvo preostalih sten). Ta barva je na osnovi Jyotisha odlična za pospešitev prebavnega ognja osebe, ki največ časa preživi v hiši. Za drugo osebo je modra barva, ki ni količinsko prisotna v tolikšni meri, toda kvalitativno je, saj so svetilke modre, pa tudi nekateri drugi manj opazni detajli.

Rumena barva kuhinje, ki se razteza v samo jedilnico, je prav tako individualizirana v skladu z natalnimi kartami prebivalcev hiše.  Navsezadnje, topel in prijeten prostor nenavadnih barv, ki imajo svoj učinek na globljih energijskih ravneh.