Monday, February 4, 2013

Vastu primer mansardnega stanovanja


V tem primeru je šlo za veliko strešno stanovanje (okoli 100 kvadratnih metrov). Večina površine je v enem prostoru, brez sten in večjih pregrad. Na južnem delu stanovanja je poseben prostor 12 m, na severozahodu pa 8 m. Občutek prostranosti je povečan z veliko svetlobe, ki prihaja skozi strešna okna.  Položaj kopalnice  (jugozahod) in kuhinje (zahod) je bil določen z instalacijami in se ga ni moglo spremeniti. Sledi nekaj podrobnosti ureditve na fotografijah.


Osnovne barve v stanovanju (bela, modra, rumena) so prilagojene lastniku. Na zgornji fotografiji je vidna kuhinja, za katero je izbrana kombinacija modre in svetlega lesa ter rumena keramika, ki ustreza lastniku kuhinje. Splošnemu pravilu rdeče barve v kuhinji je zadoščeno z rdečimi dodatki (stol, vaza). Opažate, da je brahmastan v kuhinji svoboden (obkrožajo ga miza in kuhinjski elementi), čeprav je kuhinja del celega stanovanja. Na fotografiji je viden tudi brahmastan celega stanovanja, ki se nahaja pred mizo in je prav tako svoboden. V ozadju je severni del stanovanja z delovnim prostorom, ki je vizualno ločen s pregradno polico.


V delovnem prostoru prevladuje bela (individualno ugodna za delo lastnika stanovanja), rumena je prisotna zaradi splošnega pravila. Na steni sta vidni dve Vastu jantri, ki sta namenjeni  popravljanju celega stanovanja, ki je glede na svoj položaj malo upognjen v odnosu na glavne smeri. Pri pisanju/delu je glavna smer obrnjena na sever.


Na jugozahodnem delu delovnega prostora se nahaja velika polica s knjigami.
V dnevnem prostoru (spodnja fotografija) je brahmastan svoboden in jasno viden z okroglo preprogo  (primerno za razigranost in živahnost), TV in glasbeni aparati pa se nahajajo na jugovzhodnem delu.


Na drugi strani dnevnega prostora se nahaja spalni prostor, ki je izbran pravilno, torej na jugozahodnem delu stanovanja.


Posebno lepo je urejena kopalnica. Barve keramike so izbrane previdno, da individualno ustrezajo lastniku (prevladuje rumena, čeprav so prisotne vse barve).


Prostrana kad je nameščena na severovzhodu, okoli nje pa je narejen lep keramičen mozaik. Osrednji prostor kopalnice, brahmastan, je prav tako poudarjen s kvadratnim mozaikom.