Tuesday, February 5, 2013

Izobraževanje za vastu praktike


Znanje o vastu je izjemno pomembno, saj nam lahko pomaga, da svoj dom, kraj, kjer prebivamo, kakor tudi vsa druga mesta, kjer preživljamo svoj čas (služba, dvorišče, okolica) naredimo ne le prijeten za bivanje, temveč tudi dojemljiv in ugoden za naš osebni duhovni razvoj.

Vastu je navidezno le drobcen del znotraj širšega znanja o povezanosti človeka in vesolja.  Seveda je poudarek na Jyotishu, ki ga mora Vastu svetovalec poznati vsaj v osnovah. Zato je pogoj za pristop k izobraževanju za Vastu svetovalca končano vsaj prvo leto študija Jyotisha pri DA. Jyotish nam odkriva elemente naše karme, medtem ko jih Vastu konkretizira in materializira v izgledu našega prebivališča, poudarjajoč pozitivne vplive ter nevtralizirajoč negativne. Popolno urejena Vastu hiša je v bistvu projekcija idealne izpolnitve naše življenjske naloge, vedenja o tem, ki smo ga usvojili in ciljev, h katerim stremimo. Predstavlja namreč nas same – živo kopijo naše nevidne notranjosti.

In kot tak, Vastu ni le »orodje« popravljanja ali usklajevanja s posameznimi elementi naše karme, temveč predstavlja veliko večjo ustvarjalno plat. Vastu hiša je naše izražanje – o nas pove vse, kdo smo, pa tudi to, kar bi lahko bili. Z ozirom, da je prebivališče materialno, torej vidno vsakomur, je vastu hiša konkretizacija naših notranjih stremljenj.

Vsakdo se zaveda, da je dom nosilec naših notranjih vibracij. Ko vstopite v neki prostor, ga začutite kot sicer nevidno, toda zelo nazorno ozračje. To ozračje, ki bi naj bil Vastu, je duša hiše. Natančneje, Vastu govori o "osebi", o neki vrsti duhovne entitete, ki se ustvari med človekom in njegovim prebivališčem.

Udeleženci Vastu seminarja se bodo naučili naslednjega:

•    Razložiti ljudem, kaj je Vastu

•    Prebuditi v njih željo, da ga vnesejo v svoj dom

•    Analizirati svojo karmično strukturo v odnosu do prebivališča

•    Napraviti idejni projekt stanovanja, ki bi naj bilo idealno za njih ali …

•    Diagnosticirati obstoječe stanje in ga popraviti v skladu z Vastu načeli

•    Izbrati primeren začetek in izvedbo rituala ob otvoritvi novega vastu prostora


Vastu izobraževanje znotraj sistema DA izvaja Aleksandra Hampamer, ki ima večletne izkušnje v Vastu svetovanju, program in vsebino seminarja pa je v obliki modulov zasnoval in oblikoval Adrian Predrag Kezele.

V praksi poteka izobraževanje v času petih vikend seminarjev(en vikend mesečno), čeprav pa je mogoča tudi drugačna organizacija glede na okoliščine.

Vastu je del tradicionalnega znanja, ki ima korenine v Indiji. Kakor imajo pristopi k Jyotishu, tako imajo tudi pristopi k Vastuju različne smeri in šole. Med seboj se lahko razlikujejo, še več, možni so tudi popolnoma nasprotni pristopi v nekaterih trditvah.

Znanje, ki je vključeno v naš ta projekt, je prečiščeno. Usklajeno je z logiko in strukturo drugih znanj, ki jih poučuje Duhovna akademija. Čeravno so osnovna načela Vastuja vedno enotna, ne glede o kateri šoli je govora, pa vendar se morate zavedati, da obstaja znanje, ki je edinstveno in ki ga danes ne uči nobena Vastu šola.