Monday, January 7, 2013

Kaj je ajurveda?


Vsaka knjiga o ajurvedi se pričenja z razlago besede ajus/ajuh (življenje) in veda (znanje) ter z zaključkom, da je ajurveda znanje o življenju. Vsak pogovor o ajurvedi pa se začenja s vprašanjem: »Ajurveda je indijska medicina, ali ne?« Kaj je v resnici ajurveda? Vsestransko znanje o življenju ali le vrsta tradicionalne medicine, izhajajoče iz Indije?

Pa pred definicijo spoznajmo ajurvedo:

Ajurveda je najstarejša znanost o zdravju, zdravljenju in življenju. Vedno se govori o starosti 5000 let, kar je gotovo, saj so bili prvi ajurvedski klasični teksti resnično napisani pred približno 5000 leti. Vsekakor je ajurvedsko znanje obstajalo že veliko prej, prenašalo se je po ustnem izročilu, kar je pomemben pokazatelj starosti ajurvede. Skozi stoletja so se zbirale izkušnje, ovržene so bile vse neučinkovite metode, izboljšane pa tiste, ki so bile učinkovite.

Sleherni aspekt življenja, sanje, šola, igra, kosilo, gledanje tv, veselje, solze … prav vse, kar počnemo tekom dneva, vse je pomembno z ajurvedskega stališča. Čeprav v ajurvedskih knjigah obstajajo opisi bolezni, te nikakor niso najpomembnejše, pomemben je celosten pogled nas samih in našega življenja.

Celosten pomeni vse življenje, kajti ajurveda proučuje vse življenje, od začetka do konca. Poseben pomen ajurvedi daje podarjanje besede individualnost, saj je vsaka oseba drugačna in zaradi tega je tudi zdravljenje individualno. Prav tako pa tudi nasveti za ohranjanje zdravja, saj je v ajurvedi preventiva vedno enakovredna zdravljenju.

Življenje je zelo občutljiv in vsestranski fenomen, na katerega vedno vplivajo tako zunanji kot notranji faktorji. Ti so, vsekakor, v ajurvedskih spisih zelo natančno opisani. Človek je del narave in spoštovanje naravnih zakonitosti je temelj zdravja in zdravljenja. To je sprejemljivo v katerem koli delu sveta in v katerem koli času. Socialno-ekonomski pogoji so danes drugačni kot pred 5000 leti, življenje današnje Indije se razlikuje od evropskega načina življenja, toda osnovni življenjski impulzi so vendarle isti. Zategadelj je tudi ajurveda, znanje o življenju, skupna vsem.

Vendar ne smemo pozabiti Indije in vseh modrecev, ki so pred tisočletji zbrali to vedenje o življenju, vse pomembne zdravnik – vaidje, ki so razvijali ajurvedo in jo ohranjali za nas. Prav tako pa tudi vseh tistih, ki to znanje še danes nesebično delijo tudi z nami, Evropejci, ki smo svoje vedenje o življenju že v glavnem pozabili in zamenjali za odtujeno medicino hladnih diagnostičnih naprav ter za sestavljene formule sintetičnih zdravil.

Tako je ajurveda celovit pristop k znanju o življenju, usklajena z naravo, osnovana in ohranjena v Indiji, stara je kot človeštvo, toliko, kot večna človekova potreba po sreči in harmoniji.

Dr. Željka Lovrić